Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVrdoljak: Novi krug pregovora sa MOL-om 25. jula

Vrdoljak: Novi krug pregovora sa MOL-om 25. jula

 

ZAGREB, Pred Vladom Hrvatske bi se uskoro trebao naći prijedlog da se na listu strateških investicijskih projekata uvrsti i  terminal za ukapljeni prirodni plin  /LNG/ , projekat koji ima podršku i Evropske komisije i za koji će se ove godine zatražiti sufinansiranje potrebne dokumentacije iz fondova EU, izjavio je ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak u razgovoru za Hinu, u kojem je potvrdio i da će se naredni sastanak pregovarača Vlade hrvatske i MOL-a o Ini održati 25. jula.  

Peti krug pregovora s MOL-om održaće se 25. jula”, rekao je Vrdoljak, koji se nada da će, nakon pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, glavna tema tog sastanka biti promjena načina upravljanja i akcionarskog ugovora.

“Iskreno se nadam da će prihvatiti naš prijedlog od prvog dana pregovora – da se ide u smjeru novog akcionarskog ugovora i novog modela upravljanja Inom“, kaže Vrdoljak.

Dogovor s MOL-om, koji u Ini ima 49,08 odsto akcija, a hrvatska država 44,84 odsto, tehnički je najjednostavniji model za rješenje trenutne situacije, jer bi se tako, objašnjava ministar, najbrže krenulo u razvoj Ine.

“Ali, od činjenice ko je strateški partner, važnije mi je da je strateški partner odlučio ulagati u Inu, u njene proizvodne, rafinerijske kapacitete, maloprodaju mrežu, u širenje u regiju, u znanje njenih zaposlenih, a što je, većina toga, izgubljeno u zadnjih pet godina“, ističe ministar privrede, koji time odgovara i na pitanja o špekulacijama da je ruski Gazprom mogući kupac MOL-ova udjela u Ini.

Vodili smo nekoliko razgovora sa stranim kompanijama  o stanju u Ini. Da li se to može shvatiti kao interes – možda da. Konkretizacije, što znači i prezentacije Vladi razvojnih ciljeva i konkretnih planova u Ini, nije bilo“, kaže Vrdoljak.

Na pitanje o interesu Gazproma za Inu i špekulacijama da je ta ruska kompanija, uz akcije Ine koje ima MOL, zainteresovana i za kupovinu 19 odsto akcija od Vlade, koja bi u tom slučaju u Ini zadržala kontrolni paket od 25 odsto plus jednu akciju, Vrdoljak ponavlja da su kod eventualnog izbora novoga strateškog partnera važniji njegovi planovi za razvoj Ine.

“Ponoviću, izuzetno nam je važno što strateški partner planira u razvoju Ine, investicijama u proizvodnju, rafinerije, maloprodaju, a inzistiraćemo i da Ina bude vertikalno integrisana  kompanija. A tada, na koji način će se finansirati te investicije, da li iz prihoda Ine, kreditima, dokapitalizacijom, pitanje je dogovora dvaju strateških partnera, prijatelja koji imaju zajednički interes. Tada se, zavisno o modelu finansiranja razvojnih projekta, može dogoditi da u nekom trenutku Vlada poveća svoj vlasnički udio ili to učini strateški partner”, kaže ministar privrede Hrvatske. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti