Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNove takse za skuplje gorivo?

Nove takse za skuplje gorivo?

BANJALUKA, Vlade RS i FBiH u dvije odvojene inicijative od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH traže povećanje i uvođenje novih akciza na naftne derivate, čijim bi eventualnim usvajanjem litra nafte u BiH bila skuplja za najmanje osam feninga, saznaju “Nezavisne”.

Vlada RS traži povećanje putarine za izgradnju autoputeva sa sadašnjih 0,10 na 0,15 KM, dok je Vlada FBiH inicijativu pokrenula kako bi se uvela nova namjenska taksa na naftne derivate u visini od 0,03 KM po litru nafte, a novac od ove nove akcize ili takse iskoristio bi se za uspostavljanje obaveznih devedesetodnevnih rezervi nafte. Što se tiče ove namjenske takse, Vlada FBiH traži da ona obuhvati i uvoznike i prerađivače nafte i nafnih derivata koji bi na svaku litru platili 0,02 evra akcize, koju će vjerovatno fakturisati krajnjim potrošačima.

Zanimljiv je tajming ovih inicijativa s obzirom na to da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje pa i Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu. Inicijativa Vlade RS stigla je 9. februara, dok je inicijativa federalne vlade u proceduru prema Savjetu ministara BiH puštena 16. januara ove godine.

“O tim inicijativama će sigurno raspravljati novi saziv Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i Savjeta ministara BiH, jer sadašnji sastav u tehničkom mandatu sigurno neće donositi takve odluke”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH.

Što se tiče inicijative Vlade RS za povećanje putarine sa 0,10 na 0,15 KM, ona je dobila podršku i federalnih kolega s obzirom na to da se u drugoj inicijativi koju je uputila Vlada FBiH, a koja je u posjedu “Nezavisnih”, između ostalog navodi i to da “postoji saglasnost entiteta da se poveća važeća naknada za autoceste tako da bi uz racionalno korišćenje sredstava od takse na naftne derivate bile postignute preuzete obaveze”.

Kad je u pitanju uspostavljanje obaveznih rezervi nafte, to je obaveza koju je BiH preuzela pristupajući Energetskoj zajednici, što mora učiniti do 1. januara 2023. godine. Prema informaciji koju je Vlada FBiH dostavila Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH navodi se da će za nabavku ovih rezervi biti potrebno 212 miliona evra. Pored toga, biće potrebno izgraditi i preko 280.000 metara kubnih kapaciteta za skladištenje nafte i 90.000 metara kubnih za sirovu naftu, za šta će uz modernizaciju postojećih kapaciteta biti potrebno 103 miliona evra.

“Vlada FBiH je mišljenja da UO UIO treba hitno da postupi po ovoj inicijativi, imajući u vidu činjenicu da su trenutna dešavanja na svjetskom tržištu sirove nafte povoljna i da dolazi do pada berzanske cijene barela sirove nafte”, stoji u pismu koje je Vlada FBiH uputila Savjetu ministara BiH i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti