Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaMakedonija: U pogonu pet malih hidroelektrana

Makedonija: U pogonu pet malih hidroelektrana

SKOPLJE, U Kavadarcima, na jugu Makedonije, pušteno je u rad pet malih hidroelektrana, u koje je slovenački koncern “Kolektor Turboinstitut” investirao 20 miliona evra.

Slovenci su u potpunosti sanirali hidrosistem na rijeci Bošavi, a osim dobijanja električne energije projektom je omogućeno korištenje dopunskih količina vode za piće i navodnjavanje.

Predsjednik Uprave slovenačkog “Kolektora” Radovan Bolko rekao je da su, zahvaljujući ovom projektu, otvorena nova radna mjesta u kavadaračkom regionu.

Elektrane su instalirane jačine 11 megavata i one će na godišnjem nivou proizvoditi 33 gigavat-časova električne energije. Srna

2 KOMENTARI

  1. Zar je moguce da u makedoniji nije bilo nikog u stanju da investira u ovaj profitabilni sektor, nego da im dodju slovenci koji su i prije rata ynali samo da koriste prirodne resurse drugih. Gradite po sloveniji

  2. Ovaj projekat koliko sam cuo pao je i pada u vodu… ostale su samo jos promocije u medijima za prodaju tog loseg projekta (zemljiste klizi), a Kolektor to dobro zna. Nadam se da ce kupci vidjeti moj komentar. Garantujem, da ce se brzo prodavati Bošava jer su rizici visoki, na materialu se stedilo… sacekajmo i vidjecete.
    Procitao sam na google da je Kolektor kupio Turboinstitut, kojeg ne zna da upravlja, bacio je 100 ljudi, ostao je samo jos ološ. Pametni su otisli, firma propada,… Vjerovatno tako ce da bude sa Kolektor Laktasi gdje je samo jetina proizvodnja – kad ce prijatelj Dodik dici minimalnu platu, onda kraj i njima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti