Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBez struje Kneževo i Jezero, teško u Mrkonjić Gradu i Krupi na...

Bez struje Kneževo i Jezero, teško u Mrkonjić Gradu i Krupi na Uni

BANJALUKA, Opštine Kneževo i Jezero ostale su bez električne energije zbog kvarova na dalekovodima prouzrokovanih mokrim snijegom koji pada od juče.

Teška situacija je i na području opština Krupa na Uni gdje je većina potrošača bez struje, kao i u Mrkonjić Gradu gdje je oko 70 odsto prigradskih naselja bez električne energije.

Na području grada Banjaluka u kvaru je osam, uglavnom prigradskih, dalekovodnih pravaca – Bukvalek, Han Kola, LJubačevo, Prijakovci, Stričići, Kneževići, Šibovi i Česma, saopšteno je iz preduzeća “Elektrokrajina”.

Mnogo kvarova ima i na niskonaponskoj mreži, te je u više naselja došlo do rušenja stubova i pucanja kablova.

Težina mokrog snijega prouzokovala je čak i pucanje kabla na 110-kilovoltnom dalekovodu na pravcu Bočac – Krupa na Vrbasu koji je u vlasništvu kompanije “Elektroprenos BiH”.

U kvaru je i po pet dalekovodnih pravaca na području Čelinca i Kotor Varoša, te četiri dalekovoda na području Prijedora.

Najstabilnije stanje u snabdijevanju električnom energijom je na području opština Gradiška, Laktaši, Srbac, Kozarska Dubica i Prnjavor gdje nije bilo većih kvarova na srednjonaponskoj mreži, a i oni koji su se desili brzo su otkonjeni i stavljeni pod napon.

Sve ekipe lokalnih elektrodistribucija od jutros su na terenu i prirotetno rade na sanaciji srednjonaponske mreže i rješavanju prioritetnih kvarova na niskonaponskoj mreži.

Iz “Elektrokrajine” navode da je dosta kablova prilikom pucanja palo sa stubova na lokalne puteve i u dvorišta domaćinstava zbog čega apeluju da potrošači ne diraju žice već da slučaj prijave dispečerskoj službi lokalne elektrodistribucije ili na telefon 051 247 100 koji je dostupan za prijave 24 časa dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti