Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGolić: Potrebna zdravija životna sredina

Golić: Potrebna zdravija životna sredina

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je danas u Banjaluci da je zdravija životna sredina od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života i da efikasnim korištenjem energije možemo doprinijeti njenom očuvanju.

 

“Povećanjem energetske efikasnosti, ne samo da ostvarujemo uštede energije, nego i doprinosimo očuvanju životne sredine korištenjem energije iz obnovljivih izvora i smanjenjem emisije štetnih gasova”, rekla je Golićeva.

Ona smatra da je veoma važno da djeca školskog uzrasta postanu svjesna značaja energetske efikasnosti i mjera koje mogu preduzeti da bi doprinijeli njenom ostvarivanju, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Na taj način stvara se svijest kod djece, koja će kada odrastu, biti odgovornija prema korištenju energije”, dodala je Golićeva.

Golićeva je navela da je u Republici Srpskoj do sada urađeno mnogo na primjeni mjera energetske efikasnosti, ali da uvijek može i treba više.

Ona je podsjetila da je projektom Energetske efikasnosti planirana rekonstrukcija 35 javnih škola i bolnica u Republici Srpskoj, a da će investicijama u mjere energetske efikasnosti biti ostvarene uštede i do 50 odsto.

“Važno je uticati na promjenu svijesti svih građana, uključujući i naše najmlađe, a onda i na promjenu njihovog ponašanja u skladu sa energetskom efikasnošću”, rekla je Golićeva.

Podjelom informativno-edukativnih letaka i postera o energetskoj efikasnosti u 30 osnovnih i srednjih škola u Banjaluci je obilježen Međunarodni dan života.

Obilježavanje je organizovano u okviru projekta Energetske efikasnosti, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a finansira Svjetska banka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti