Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiStejt department: SAD najveći proizvođač sirove nafte

Stejt department: SAD najveći proizvođač sirove nafte

VAŠINGTON – U julu i avgustu SAD su premašile Rusiju u proizvodnji sirove nafte, prvi put u posljednjih 20 godina, objavljeno je na platformi Stejt departmenta Šer Amerika (Share America).

Kako se navodi, prema procjenama američke uprave za informisanje o energetici, SAD su već premašile u proizvodnji nafte Saudijsku Arabiju u februaru 2018. godine, prvi put poslije 20 godina.

Agencija očekuje proizvodnja sirove nafte u SAD nastaviće da nadmašuje rusku i saudijsku proizvodnju kako u narednim mjesecima, tako i u 2019. godini, navodi Stejt department i dodaje da je porast proizvodnje energije dobar za brojne zemlje širom svijeta koje traže pouzdano snabdijevanje naftom i gasom sa slobodnih tržišta i donosi korist američkoj ekonomiji i nacionalnoj bezbjednosti.

Navodi se i da su među zemljama koje iz SAD uvoze sirovu naftu – Kanada, Indija, Južna Koreja i Italija.

Agencija dalje procjenjuje da će prosječna proizvodnja sirove nafte u 2018. godini dostići 10,7 miliona barela po danu, što je snažan rast u odnosu na 9,4 miliona barela dnevno u 2017. godini.

Ovaj rast proizlazi iz velikog dijela onoga što je poznato kao “ameri;ka revolucija škriljaca”, navodi portal.

Podsjeća se da je američki predsjednik Donald Tramp prošle godine pozdravio početak “nove ere američke energetike i proizvodnje”, kada je objavio nove napore da ukine ograničenja na proizvodnju energije u SAD.

Uprkos velikoj potražnji za naftom na domaćem tržištu, očekuje se da će SAD izvesti preko milion barela nafte dnevno u ovoj godini, saopštila je Bijela kuća i dodala da je to skoro dvostruko više nego 2017. godine.

Dodaje se da je u porastu i proizvodnja svih naftnih proizvoda, kao i da je Međunarodna agencija za energetiku procijenila da će do 2023. godine SAD biti najveći proizvođač nafte i gasa na svijetu sa proizvodnjom od 17 miliona barela dnevno.Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti