Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐi Ping: Postignut dogovor o izgradnji bloka sedam TE "Tuzla"

Đi Ping: Postignut dogovor o izgradnji bloka sedam TE “Tuzla”

DOBOJ – Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je danas u Doboju da je konsenzusom i međusobnim dijalogom postignut dogovor o izgradnji bloka sedam Termoelektrane “Tuzla” i da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio sve relevantne dokumente za kreditiranje i garanciju ovog projekta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o reakcijama u javnosti na izgradnju bloka sedam, Đi je istakao da je putem medija upoznat o komentarima i da se o pitanju saradnje sa drugim zemljama Kina vodi principom da se interesi realizuju na obostrano zadovoljstvo i dijalogom, što je primijenjeno i u ovom slučaju.

“Mislim da imamo podršku svih u realizaciju projekta”, rekao je Đi i ukazao na pozitivan primjer izgradnje Termoelektrane “Stanari” u Republici Srpskoj.

Kineski ambasador izrazio je uvjerenje da će u BiH u budućnosti biti realizovano više energetskih projekta sa Kinom.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 7. marta dao je saglasnost Vladi FBiH da bude garant preduzeću “Elektroprivreda BiH” za kreditno zaduženje od milijardu i po KM kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje bloka sedam Termoelektrane “Tuzla”. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti