Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKomisija za koncesije BiH traži produženje roka za odluku o hidroelektranama na...

Komisija za koncesije BiH traži produženje roka za odluku o hidroelektranama na Drini

SARAJEVO – Komisija za koncesije BiH zatražila je produženje roka za rješenje spora oko nadležnosti za izdavanje koncesija za gradnju tri hidroelektrane na Drini sa Srbijom, a koji ističe ove sedmice.

Rok koji je dao Ustavni sud za rješavanje spora o nadležnosti u davanju koncesija za izgradnju hidroelektrana na Drini ističe krajem ovog mjeseca. Zajednička Komisija za koncesije drugi put je odgodila sjednicu, za koju se ne zna kada će se idući put održati.

„Ako komisija ne nastavi svoj rad, onda se to vraća na Ustavni sud. Ako Ustavni sud odluči da produži rok, mi ćemo onda pokušati da u tom nekom roku nađemo zadovoljavajuće rješenje za sve strane u sporu, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH Milomir Amović.

U Ustavnom sudu BiH su potvrdili da je stigao prijedlog za produženje roka, te se čeka na odlučivanje.

Izgradnja HE Buk-Bijela je pred Ustavnim sudom BiH nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak, tražeći od te pravosudne institucije da stavi van snage odluku Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini.

U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom poput rijeka na međunarodnim granicama mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Sredinom maja položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i bh. entiteta Republike Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem Gornja Drina Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda RS 49 odsto. Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti