Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRudari prekinuli protest, ali proizvodnju neće nastavljati

Rudari prekinuli protest, ali proizvodnju neće nastavljati

SARAJEVO – Rudari iz sedam rudnika u Federaciji BiH /FBiH/ odlučili su da prekinu protest pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić obratio se rudarima koji od juče protestuju ispred zgrade federalne Vlade i rekao da su do 15.00 časova čekali odgovore iz Vlade FBiH na zahtjeve koje su postavili još 18. novembra, ali da ih nisu dobili, odnosno da zahtjevi nisu ispunjeni.

Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima FBiH“, poručio je Husić.

Rudari su odbili dva poziva Vlade FBiH na razgovor, ističući da žele potpuno ispunjenje svojih zahtjeva i ništa manje od toga.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna “Elektroprivreda”, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru “Elektroprivrede” od juče se provodi radnički neposluh, zbog čega je obustavljena proizvodnja u svim pogonima.

Zbog novonastale situacije Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugrožen njen normalan rad, što bi za posljedicu moglo imati redukciju, ali i obustavu isporuke električne i toplotne energije krajnjim korisnicima.    Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti