Četvrtak 2. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Evropska unija protiv prodora kineskih električnih vozila

Evropska unija protiv prodora kineskih električnih vozila

BRISEL – Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će pokrenuti istragu o subvencionisanim kineskim električnim vozilima, pritom popuštajući pozivima Francuske da uzvrati rastući uvoz kineskih vozila u Uniju.

Najava je uslijedila nakon višemjesečnog pritiska Pariza i Evropske komisije da pokrenu istragu o kineskim proizvođačima e-automobila koji su pokupili dominaciju od evropskih proizvođača. U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz kineskih automobila povećan je za 74 odsto, a kineska proizvodnja je preuzela evropske brendove na domaćem tržištu. Tokom ove godine, do kraja jula, iz Kine je na inostrano tržište otišlo 2,8 miliona vozila, uključujući 1,8 miliona automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

„Globalna tržišta su sada preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima. A njihova cijena se vještački drži niskom ogromnim državnim subvencijama. Ovo iskrivljuje naše tržište“, rekla je fon der Lajen u svom godišnjem govoru o stanju Evropske unije. Dobila je brzu podršku Manfreda Vebera, lidera Evropske narodne partije, piše Politiko.

Kinezi traže kupce za svoju proizvodnju viškova

“Ne želimo da kineska električna vozila imaju koristi od naše klimatske politike“, rekao je Veber poslanicima nakon godišnjeg obraćanja Fon der Lajen.

„Moramo da aktiviramo naše instrumente trgovinske odbrane kako bismo izbjegli još jedan „napad na solarne panele‘“, dodao je on, misleći na prethodnu trgovinsku borbu koja je uništila evropske proizvođače prije jednu deceniju.

Komentari bavarskog političara bili su značajni jer je njemačka autoindustrija snažno prisutna u Kini i bila bi najizloženija bilo kakvoj potencijalnoj odmazdi Pekinga.

Takva istraga mogla bi da otvori put Evropi da uvede dodatne namete protiv kineskih vozila za koja vjeruje da imaju koristi od prekomjerne državne podrške koja im omogućava da nadmaše evropske konkurente. U širem smislu, to označava još jedan korak u tranziciji Evrope od najvećeg bloka slobodne trgovine na svijetu ka izgradnji svoje trgovačke baze u eri deglobalizacije.

Održaće se bilateralni samit

Istraga će vjerovatno biti na vrhu dnevnog reda ekonomskog i trgovinskog dijaloga na visokom nivou između EU i Kine koji je zakazan za 25. septembar, uoči bilateralnog samita kasnije ove godine. Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis potvrdio je da će sledeće nedjelje otputovati u Kinu na trgovinske pregovore.

Kina će ove godine postati najveći svjetski izvoznik vozila. Kako navodi Fajnenšel tajms, uspon kineske auto industrije na vodeću poziciju svjetskih izvoznika rezultat je tri trenda, naglog pada prodaje automobila sa benzinskim ili dizel motorima, skoka popularnosti električnih automobila, i sve manju potrebu za posjedovanjem automobila zbog tamošnjeg trenda „dijeljenja automobila“. Energetika-net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti