Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, август 3, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » ERS zadovoljna, ČEZ se pravda pred svojom javnošću

ERS zadovoljna, ČEZ se pravda pred svojom javnošću 

NEVESINJE, Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Branislava Milekić izrazila je zadovoljstvo presudom Arbitražnog tribunala kojom je skoro u potpunosti odbijen odštetni zahtjev Češkog elektroenergetskog preduzeća /ČEZ/, te istakla da je to veliki uspjeh za ERS i cijelu Srpsku, a da ČEZ pokušava da se opravda pred svojom javnošću.
Milekićeva je novinarima pojasnila da je Arbitažni sud odlučio da za 96,6 odsto odbije tužbeni zahtjev ČEZ-a, koji je iznosio oko 58 miliona evra, te da je, shodno takvoj presudi, odlučeno da ČEZ ima obavezu i da plati „Elektroprivredi Srpske“ troškove arbitražnog postupka od 310.000 evra.

Ona je dodala da je „Elektroprivredi Republike Srpske“ naloženo da otkupi udio ČEZ-a u zajedničkoj kompaniji Nove elektrane Republike Srpske /NERS/, napominjući da ERS to ne smatra troškom, nego svojom obavezom.

„To za nas nikada nije bilo sporno, jer je ERS od početka ČEZ-u nudila da otkupimo njihov udio u NERS-u i da postanemo stopostotni vlasnik te kompanije, a time postajemo i vlasnik dokumentacije studija, koje su rezultat opsežnih istraživanja urađenih u okviru NERS-a, s ciljem razvoja Rudnika i Termoelektrane Gacko“, rekla je Milekićeva i ponovila da će ERS nesmetano u budućnosti moći da razvija ovaj projekat.

Milekićeva je podsjetila da je sud naložio i da ERS plati ČEZ-u 1.913.000 evra na ime određenih kursnih razlika, napominjući da je to jedini njihov trošak po osnovu ove presude.

Ona je istupe predstavnika ČEZ-a da je presuda njihova pobjeda, ocijenila kao potrebu da se opravdaju pred svojom javnošću.

Razumijem potrebu ČEZ-a da svojoj javnosti odgovori zašto je propao projekat i njihov zahtjev da ostvare naknadu za štetu“, rekla je Milekićeva.

Na drugoj strani, dodala je ona, činjenica da je arbitražni sud presudio da ČEZ na ime troškova postupka ERS-u uplati 310.000 evra dovoljno govori o tome ko gubi, a ko dobija u ovom slučaju.

Direktor Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ Milenko Milidrag rekao je da je upoznat o sadržaju presude i da je ona vrlo povoljna za ovo preduzeće.

„Mi, praktično, plaćamo samo studiju koju dalje možemo da koristimo u našim razvojnim projektima„, dodao je Milidrag.

Arbitražni tribunal donio je konačnu arbitražnu odluku u arbitražnom postupku koji je vođen u Beču, a zahtjev „ČEZ-a“ odbijen je u procentu od 96 odsto.  Srna

Dodaj Komentar